Home  Home
 Toerisme  Toerisme 

 Nieuws  Nieuws
 Fotoalbum  Fotoalbum
 Reviews  Reviews
 Links  Links
 Contact  Contact
 Sitemap  Sitemap
 Blogs  Blogs
Weer in Oezbekistan
Click for Tasjkent, Oezbekistan Forecast
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuws? Meld u zich hier aan.

Oezbekistan.nl - English Oezbekistan.nl - Turks  home | sitemap | contact   
Oezbekistan (Uzbekistan) is een land in Centraal-Azië. Oezbekistan grenst aan Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan.
Boukhara/ Bouchara

In het district van Boukhara werd in de jaren ‘70 een natuurpark ingericht ter bescherming van de fauna en flora eigen aan de woestijn van Kizil Kum: het damhert van Boukhara, de fazant van Amou Daria, de woestijnkat, de jakhals, de antilopen, wolven en grijze varanen. De plantenwereld heeft zich ook aangepast aan de harde omstandigheden: de saxoul is een boom die zich heeft aangepast aan de zouthoudende bodem en het hout hiervan is zo compact dat het niet drijft.

BOUKHARA, oude caravaanetappe, één van parels langs de Zijderoute. 
 
Ofschoon het ontstaan van de stad nog verder in de tijd teruggaat - daar deze verbonden is aan het lot van het Sogdiaanse koninkrijk, veroverd door Alexander de Grote - komt de huidige naam voort van een klooster (vikhara in het Sanskriet) op de Zijderoute in de 7de eeuw. De stad zal op de beslissende historische momenten steeds fungeren als een religieuze haard en toevluchtsoord voor de vervolgden.

Na haar inname door de Arabieren in 709 wordt Boukhara in 892 een belangrijk kalifaat onder de Samaniden. We bewonderen hier het mausoleum van Ismaïl Samani, dat ondanks zijn bescheiden afmetingen een monumentaal karakter heeft dankzij een streng systeem in de verhoudingen. De technische virtuositeit van het mozaïekwerk met de gevelstenen is uniek in de wereld.

Toen de islam in de 10de eeuw zijn opmars kende, droeg Boukhara hiertoe bij via beroemde telgen zoals Abou Ali Ibn Sina, bij ons beter bekend als Avicenne, de Aristoteles van de Middeleeuwen, dichter, geleerde en dokter, auteur van de “Canon”, gedurende eeuwen het basiswerk voor studenten geneeskunde. Roudaki en Dakiki, twee dichters, laten in hun werk de Perzische taal, lang onderdrukt door de Arabieren, schitteren.


Het Registan-plein, gedomineerd door de Ark, versterkte residentie van de emirs tot 1920.

De Kalian minaret (Grote Minaret) beheerst met haar 47 m het Poï-Kalian-complex (Voet van de Grote) en is via een kleine brug verbonden met de Kalian Moskee (Grote Moskee). Deze minaret diende niet enkel om de gelovigen tot het gebed op te roepen, maar was tevens een baken voor de karavanen die door de woestijn trokken. Aan de andere kant van het plein bevindt zich de Mir-i-Arab madrasa, een mooi voorbeeld van de bouwstijl onder de Cheibaniden (16de eeuw).

De Ulugbek-madrasa uit de 15de eeuw is de oudste theologische hogeschool van Centraal-Azië. Op dezelfde as werd de Khan Abdalaziz madrasa met haar mooie majolica’s opgetrokken in opdracht van een vorst die interesse toonde voor de mystieke poëzie. Boukhara, traditioneel een religieus en intellectueel centrum, gaf overigens in de 14de eeuw de richting van het Nakshandisme aan de islam, een vorm van soefisme.

De eigenaardige Tchor Minar (Chor Minor), met -zoals de naam aangeeft- “vier minaretten”, vroeger een toegangspoort tot een madrasa.


Chor Minor

Rond de mooie waterpartij van Liab-i-Khaouz (“oever van het bassin”) is de ziel van het pre-sovjet Centraal-Azië nog tastbaar aanwezig, en het is dan ook aangenaam hier een ogenblik in een theehuis te vertoeven... In 1620 werd hier een u-vormig complex gebouwd, dat de inspiratie vormde voor het Registan in Samarkand.

In de bazaar vindt men borduurwerk, pelsen, het beroemde Kara Kul (Astrakan)... Niet ver hiervandaan, het standbeeld van Nasreddine Afandi, het zinnebeeld van het Oezbeekse gezond verstand en held van talrijke anekdotes.

Het architecturale geheel van het Graf van Bakhauddin Naqshband dat dateert uit de 15de en 16de eeuw. Het is een bedevaartsoord, niet enkel voor de Centraal-Aziatische moslims, maar ook voor die uit de Kaukasus.


Hammam

 

Meer informatie: | Adverteren | Disclaimer