Home  Home
 Toerisme  Toerisme 

 Nieuws  Nieuws
 Fotoalbum  Fotoalbum
 Reviews  Reviews
 Links  Links
 Contact  Contact
 Sitemap  Sitemap
 Blogs  Blogs
Weer in Oezbekistan
Click for Tasjkent, Oezbekistan Forecast
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuws? Meld u zich hier aan.

Oezbekistan.nl - English Oezbekistan.nl - Turks  home | sitemap | contact   
Oezbekistan (Uzbekistan) is een land in Centraal-AziŽ. Oezbekistan grenst aan Kazachstan, KirgiziŽ, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan.
Traditionele ambachten
Overweldigende traditie in uitzonderlijk vakmanschap op het vlak van de kunst en meer bepaald in textielvervaardiging, architectuur, keramiek, houtbewerking, metaalbewerking en sieraadkunst.


Het Boechara-tapijt is wereldberoemd. Vandaag is er een revival merkbaar van deze uitzonderlijke handgeknoopte tapijten. Kenmerkend is ook de soezani. Dit zijn geborduurde decoratieve weefsels meestal bestemd als wandkleed. De motieven en kleuren die gebruikt worden staan boordevol symboliek. Bijzonder geliefd en uniek zijn de ikat-weefsels. Dit zijn zijden weefsels waarbij eerst draad per draad beschilderd wordt alvorens deze geweven worden. Dit geeft een bijzonder zonnig effect en menig Oezbeekse vrouw houdt er dan ook van om zich met deze weefsels te tooien.Met de architecturale traditie wordt men in Oezbekistan overvloedig geconfronteerd. De oasesteden zijn pareltjes op het vlak van architectuur en de binnensteden van Khiva, Boechara en Samarkand werden dan ook integraal op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. De kleurrijke keramische decoratie van zowel de religieuze als seculiere gebouwen in vooral Samarkand en Khiva is overweldigend. Het houtsnijwerk, soms ingelegd met ivoor en parelmoer, die je vooral bij deuren, grafzerken en zuilen vindt, is buitengewoon verfijnd.


In Oezbekistan werd enkele jaren terug een succesvol programma opgestart om de oude kunstambachten nieuw leven in te blazen. Ook de kaligrafie en de miniatuurkunst zijn op die manier aan een revival toe, naast de metaalbewerking en de sieraadkunst. Dergelijke kunstscholen en -ateliers zijn verspreid over het gehele grondgebied en meestal een bezoek meer dan waard. Ook de hedendaagse kunst kent enkele opmerkelijke vertegenwoordigers.

Meer informatie: | Adverteren | Disclaimer