Home  Home
 Toerisme  Toerisme 

 Nieuws  Nieuws
 Fotoalbum  Fotoalbum
 Reviews  Reviews
 Links  Links
 Contact  Contact
 Sitemap  Sitemap
 Blogs  Blogs
Weer in Oezbekistan
Click for Tasjkent, Oezbekistan Forecast
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuws? Meld u zich hier aan.

Oezbekistan.nl - English Oezbekistan.nl - Turks  home | sitemap | contact   
Oezbekistan (Uzbekistan) is een land in Centraal-AziŽ. Oezbekistan grenst aan Kazachstan, KirgiziŽ, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan.
Betrekkingen met Nederland

1.1 Context

De landen van Centraal-AziŽ weerspiegelen de cultuur en het verleden van de zijderoute, die China verbindt met Iran en Turkije. De Oezbeken zijn de grootste bevolkingsgroep en wonen voornamelijk in Oezbekistan, dat het grootste inwoneraantal heeft van de Centraal-Aziatische landen. Dit gebied werd in 1924 na een verzetsperiode uiteindelijk deel van de Sovjet-Unie, inclusief een groot gebied waar een hoofdzakelijk Tadzjiekse bevolking leefde met de twee centra van de Perzische cultuur, namelijk de steden Samarkand en Boechara.


Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd Oezbekistan in 1991 een onafhankelijk land. De Oezbeekse Communistische Partij werd omgedoopt tot Democratische Volkspartij. De eerste secretaris van de Communistische Partij, Islam Karimov, werd in 1991 tot president gekozen en het jaar daarop werd Oezbekistan een presidentiŽle republiek. President Karimov heeft zijn bevoegdheden steeds verder uitgebreid. Zijn ambtstermijn is een paar keren verlengd en loopt nu tot december 2007. Ondanks klachten van (verboden) oppositiepartijen dat een verlenging van de ambtstermijn van president Karimov in strijd is met de grondwet, zal hij meedoen aan de presidentsverkiezingen in december 2007. In het parlement zijn alleen presidentsgezinde partijen vertegenwoordigd.

In mei 2005 schoten Oezbeekse veiligheidstroepen op vreedzame demonstranten in de stad Andizjan, waardoor naar schatting honderden doden vielen. Als reactie op het gebrek aan openheid van de Oezbeekse autoriteiten over de toedracht kondigde de Europese Unie sancties af, bestaand uit visumrestricties en een wapenembargo.


1.2 Politiek

De bilaterale relaties tussen Nederland en Oezbekistan zijn beperkt. Dit blijkt o.a. ook uit het beperkte handelsvolume tussen beide landen. Nederlandse ondernemers zijn in beperkte mate geÔnteresseerd om er investeren, vooral door de moeilijke macro-economische situatie en de geringe economische hervormingen. Tijdens het Nederlandse Voorzitterschap van de OVSE in 2003 bracht toenmalig minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer een bezoek aan het land in juli 2003. Tijdens het Nederlandse Voorzitterschap bracht de Speciaal Rapporteur van de VN inzake het voorkomen van marteling en mensonwaardige behandeling een kritisch rapport uit over Oezbekistan. De meeste internationale NGOís hebben sindsdien het land moeten verlaten. Hoewel weinig verbetert in de mensenrechtensituatie in Oezbekistan, is de voorgenomen afschaffing van de doodstraf in 2008 positief.


1.3 Economische situatie

Het economisch beleid van Oezbekistan wordt door de staat geleid, zoals in de tijd van het communisme. Oezbekistan is ťťn van de grootste katoenproducenten ter wereld en de export hiervan is de belangrijkste inkomstenbron voor het land. Volgens officiŽle data groeide het BNP in 2006 met 7,3%. Oezbekistan beschikt over veel grondstoffen (o.a. goud, olie en gas). Het land is sinds 1992 lid van het IMF en de Wereldbank en maakt deel uit van de Zwitserse kiesgroep.


1.4 Cultuur

De culturele betrekkingen tussen Nederland en Oezbekistan zijn tot op heden beperkt tot een aantal individuele, kleinschalige activiteiten.


1.5 Ontwikkelingssamenwerking

Nederland heeft geen bilaterale OS-relatie met ťťn van de landen in Centraal-AziŽ. Wel heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken een aantal fondsen ter beschikking waarmee projecten in de regio gesteund kunnen worden: Programma Ondersteuning Buitenlands Beleid (POBB) en het Mensenrechtenfonds. Tevens beschikt de ambassade in Moskou over een gedelegeerd beleidsondersteunend fonds, namelijk het Programma Kleine Projecten (PKP).


Bron: minbuza.nl

Meer informatie: | Adverteren | Disclaimer